is toegevoegd aan je winkelwagen
is not available

GRATIS VERZENDING BOVEN DE €75.00 (NL)

VOOR 23:30 BESTELD, MORGEN IN HUIS & 40 DAGEN BEDENKTIJD

  • eurosign
  • poundsign
  • dollarsign


Mijn naam is Eren Can en ik ben stagiair bij FRESHCOTTON. Veel blogs die je op onze website leest zijn door mij geschreven. Naast het schrijven van blogs praat ik op het kantoor vaak over films. In mijn vrije tijd kijk ik vaak films en participeer ik in nutteloze internetdiscussies over triviale filmfeiten. Daarom leek het mij leuk om een column te schrijven en mijn mening te uiten. Ter ere van John Carpenter (die vandaag jarig is) wil ik het vandaag hebben over cult movies en cult classics.

Cult movies zijn films met een cult following, meestal gaat het om films die niet populair zijn bij een mainstream publiek maar toch geprezen worden door een betrokken groep mensen. Een cult following kan ontstaan om verschillende redenen, soms is een film zo slecht dat mensen hem ironisch gaan bekijken. Vaak is het wel zo dat de film gewoon apart is en dat mensen dit kunnen waarderen. Met deze blog wil ik een paar cultfilms toelichten die een speciaal plek in mijn hart hebben. Laten we beginnen met een film van the man of the hour: John Carpenter.

John Carpenter's The Thing

In de jaren ’80 regisseerde John Carpenter veel films die later een cult status kregen. Halloween, Escape from New York en They Live! zijn allemaal cultfilms die ik iedereen kan aanraden. Maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete horrorfilm: The Thing.

Er zijn twee versies van deze film, de originele uit 1982 en een recentere remake die echt wack is. De originele heeft een cult following omdat het een zeer nihilistische en Lovecraftian vibe heeft, wat tijdens de release niet gewaardeerd werd.

Alles aan deze film is geweldig, de 80’s special effects die je een oncomfortabel gevoel geven. De Lovecraftian plot waarbij je aan het einde meer vragen dan antwoorden hebt en de focus op geluid en muziek. Ik wil niet te veel over het plot (wat amazing is) verklappen, maar ga ervan uit dat het top notch is. Een aanrader voor liefhebbers van science fiction en horror movies. Maar nogmaals bekijk de versie uit 1982, de remake is bizar teleurstellend.

The Room

Deze film is abnormaal slecht geacteerd en dat maakt het ook zo geweldig. Om echt van deze film te kunnen genieten moet je het met vrienden bekijken en jezelf eraan herinneren dat het een serieuze film is. De regisseur (die trouwens ook de hoofdrolspeler is) beschouwt het als de beste film die ooit gemaakt en ik ben het met hem eens als ik eerlijk moet zijn. Ik heb nog nooit zo hard genoten van een film als deze, puur vanwege hoe slecht het is. Dit is een van die films die je gaat bekijken en constant gaat aanraden, trust me on this. Bekijk de scene hieronder om een voorproefje te krijgen van dit meesterwerk.

The Big Lebowski

De beste comedy film ooit gemaakt, hands down. The Big Lebowski vertelt het verhaal van ‘The Dude’, een stoner en vrije geest die vreedzaam probeert te leven in een chaotische wereld. Het plot slaat nergens op maar dat is ook de bedoeling, het is een soort parody van serieuze films. Wat ik leuk vind aan deze comedy film is dat het meerdere boodschappen heeft en gebruik maakt van subtext om serieuze thema’s te bespreken. Dit is een van die films waarbij je na het bekijken ervan op YouTube verschillende analyse videos checkt.

Wat ik echt geweldig vond aan deze film waren de lines, dit is oprecht de meest quotable movie ever. Een aanrader als je van comedy films houdt.

Army of Darkness

Ik twijfelde of ik deze film in mijn lijst moest zetten omdat het best wel een controversiële keuze is. Persoonlijk houd ik echt van deze film en heb hem meerdere malen bekeken maar ik kan mij voorstellen dat het niet voor iedereen is. Army of Darkness is het derde deel van de Evil Dead series, een horror franchise die naar mijn mening een perfecte balans heeft weten te vinden tussen comedy en horror. De franchise zelf is solid en heeft een interessante geschiedenis.

The Evil Dead 1 was een low budget horror film die relatief succesvol was, waarna de regisseur Sam Raimi besloot een remake/reimagining te maken. Deze remake werd als een sequel op The Evil Dead uitgebracht en voelt ook als een andere film. Je hoeft The Evil Dead 1 & 2 niet eerst te bekijken om van Army of Darkness te genieten, maar deze films zijn aanraders voor liefhebbers van horror.

Maar back to Army of Darkness, wat deze film geweldig maakt is dat het zo opzettelijk overdreven is. Het voelt aan als het parody maar dat is het ook weer niet. De film is zo overdreven geacteerd en het maakt gebruik van slapstick comedy wat mijn guilty pleasure is. Het is een beetje net als The Room alleen dan opzettelijk en ironisch. Het verhaal is ook gewoon leuk en de dialoog is hilarisch. De scene hieronder is naar mijn mening één van de beste scenes in filmgeschiedenis.

Reservoir dogs

Dit is een Tarantino film, als dat je niet overtuigd om deze film te bekijken weet ik niet wat ik moet zeggen. Reservoir dogs was een commercieel succes en een indie film met een cast die ook in andere Tarantino films zou verschijnen. Hoogstwaarschijnlijk heb je deze film al gezien, maar als je hem niet hebt gezien kan ik het je aanraden. Dit is een van die films die onmogelijk is om te haten, het heeft namelijk alles. Een goed verhaal, quotable lines, top notch acteurs en een hilarische script.

Recent blogposts