is added to your cart
is not available

FREE SHIPPING WITH ORDERS OVER €75.00 (NL)

ORDERED BEFORE 23:30, DELIVERED TOMORROW (NL) & 40 DAY RETURN POLICY

 • eurosign
 • poundsign
 • dollarsign


Sustainability Program

Wat doen wij?

Wij van FRESHCOTTON vinden het milieu en de wereld, belangrijk. Helaas kunnen we niet de gehele wereld verbeteren. Wel doen we zoveel mogelijk. Dit doen we door zo bewust mogelijk om te gaan met onze eigen omgeving en invloed.

Duurzame eigenschappen

Wij beoordelen de mate van sustainability op 3 eigenschappen. Deze eigenschappen hebben we vertaald naar 3 categorieën: Organic Cotton, Recycled en Fair Trade. Hiervoor is gekozen omdat wij deze categorieën de belangrijkste pijlers van sustainability vinden. Freshcotton vindt het belangrijk om merken en producten te selecteren op basis van sustainability, daarnaast willen we op deze manier de merken aansporen om zo veel mogelijk na te denken over duurzaamheid.

Organic Cotton

Producten die onder organic cotton vallen zijn gemaakt van katoen dat is geproduceerd aan de hand van de organic cotton standaarden. Dit houdt in dat er tijdens de productie van het katoen veel minder water wordt gebruikt. Naast het gebruik van minder water worden er ook veel minder schadelijke stoffen zoals pesticiden gebruikt bij het verbouwen van het katoen. Ook bij het verwerken van het katoen wordt aandacht besteed aan de impact op het milieu. Er worden, bij het schoonmaken en bleken van het katoen, hierdoor ook minder schadelijke stoffen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het katoen een lagere ecologische voetafdruk heeft.

Voor al onze Organic cotton producten, klik hier.

Recycled

In deze categorie vallen alle producten die geheel of gedeeltelijk geproduceerd zijn van gerecyclede materialen. De basismaterialen die hiervoor worden gebruikt kunnen variëren van post-consumer waste, zoals plasticflessen of visnetten, tot kleding waarbij productie afval wordt hergebruikt. Deze grondstoffen worden vervolgens verwerkt tot garen waar stoffen voor kleding van kunnen worden geweven of gebreid. Omdat er voor de productie van deze items materialen worden gebruikt die al bestaan, draagt dit ook bij aan het verhelpen van plastic waste. Hierdoor hebben deze producten een extra kleine impact op het milieu.

Voor al onze gerecyclede producten, klik hier.

Fair Trade

Onder Fair Trade vallen alle producten die worden geproduceerd volgens de Fair Trade standaarden. Als producten het Fair Trade keurmerk hebben betekent dit dat ze “eerlijk” geproduceerd zijn. Eerlijke productie wil zeggen dat de arbeiders een waardig loon krijgen en in goeie werkomstandigheden kunnen werken. Daarnaast wordt er gekeken of alle werknemers vrijwillig werken en of de werktijden acceptabel zijn. Om als bedrijf in aanmerking te komen voor een Fair Trade certificaat moeten zij voldoen aan een specifieke set standaarden, deze kunnen hier gevonden worden.

Voor al onze Fair Trade producten, klik hier.

Iniatitieven en partnerships

Trees for All

Wij hebben gekozen voor een partnership met de stichting Trees for All. Deze stichting is in 1999 opgericht met het doel bedrijven en particulieren de mogelijkheid te geven door hen gecreëerde uitstoot te compenseren. Dit doen ze door bomen te planten, in zowel Nederland als het buitenland, van de donaties die ze ontvangen. Voor ons is het doel om de CO2 uitstoot die vrijkomt met het bezorgen van de pakketjes te compenseren. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan een beter milieu.

FSC

Wij zijn continu bezig met het verbeteren van onze pakketjes. Zo hebben we geschikte formaten voor onze pakketjes waardoor er minder “lucht” vervoerd wordt. De dozen van de pakketjes zijn voorzien van het FSC-keurmerk. De Forest Stewardship Council is een organisatie die zich inzet voor het behoud voor verantwoord bosbeheer en het behoud van bossen over de hele wereld. Het belangrijkste hierbij zijn de ecologische, sociale en economische aspecten. De certificaten worden pas vergeven wanneer alle processen binnen de productie voldoen aan de gestelde eisen. Zo proberen wij op de beste manier onze pakketjes te versturen.

Think global, act local

Wij denken aan het milieu op een wereldwijde schaal, maar helaas kunnen we hier niet alles aan verbeteren. Daarom beginnen we op lokaal niveau met de eerste stappen te zetten. Het kantoor van Freshcotton bevindt zich midden in de stad. Hierdoor is het makkelijk te bereiken. De medewerkers komen dan ook allemaal lopend, per fiets of maken gebruik van het openbaar vervoer. Daarnaast worden auto’s alleen in noodzakelijke gevallen gebruikt. Hierbij maken wij gebruik van NS Greenwheels. Ook bij hen staat duurzaamheid hoog op de kalender!

Sustainable merken

EU FC
EU FC

European Fabrics, in het kort EU FC, is een merk uit Amsterdam waarbij vakmanschap en de rijke textielhistorie van Europa voorop staan. Voor de productie werd er gezocht naar Europese textielbedrijven. Via deze zoektocht heeft EU FC een Portugese textielfabriek gevonden met “Dead Stock” stoffen van hoogwaardige kwaliteit. Dit betekent dat de stoffen al geproduceerd zijn maar nergens voor gebruikt konden worden. Door deze stoffen te upcyclen en vervolgens te gebruiken in de collectie, zorgt European Fabrics ervoor dat deze stoffen geen afval worden, hierdoor zijn ze zeer sustainable. Voor de T-Shirts en Longsleeves wordt organic cotton gebruikt. Dit katoen is gemaakt in Europese weverijen en fabrieken waar traditie, expertise en werkomstandigheden net zo belangrijk zijn als het eindproduct. Door de volledige productie in Europa te houden investeert EU FC in de lokale economie en verkleinen ze de impact op het milieu nog verder door geen extra uitstoot te creëren met het verschepen van kleding.

Patagonia
Patagonia

Patagonia loopt voorop als het gaat om sustainability, dit kan je terugzien in hun motto “We are in business to save our home planet". Patagonia doneert een deel van hun tijd en services aan goede doelen die zich inzetten voor de natuur. Onder het motto “1% for the planet” doneert het merk ook 1% van de totale inkomsten. Patagonia beseft goed dat het moeilijk is om overal aan te voldoen en dat ze als kledingmerk onderdeel zijn van het probleem. Terwijl het verlies van de natuur toeneemt doet Patagonia er alles aan om niet alleen de symptomen maar ook de oorzaak van de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hiervoor heeft Patagonia 4 core values:

 1. Maak het beste product. De criteria die hiervoor gebruikt worden zijn functionaliteit, herstelbaarheid en, het meest belangrijk, duurzaamheid.
 2. Veroorzaak geen onnodige schade, maar probeer zoveel mogelijk goed te doen.
 3. Gebruik het bedrijf om de natuur te beschermen, Patagonia doet dit om zo het web van leven stabiliteit en schoonheid terug te geven.
 4. Vernieuwing en Vergroening van het bedrijf.

Dit zie je ook allemaal terug aan dat alle producten die wij hebben van Patagonia Fair Trade geproduceerd zijn. Daarnaast zijn veel producten van organisch katoen of gerecycled materiaal gemaakt. Het gerecyclede materiaal dat wordt gebruikt voor de kleding van Patagonia komt veelal van post-consumer waste zoals plastic flessen en visnetten. Hierdoor houden ze de milieu impact van de producten zo laag mogelijk.

Check alle sustainable producten van Patagonia hier.

OBEY
OBEY

OBEY Clothing is in 2001 opgericht door kunstenaar en activist Shepard Fairey. Shepard haalt zijn inspiratie voor zijn artworks uit de punk en skate cultuur. Daarnaast is hij ook een politiek activist, dit zie allemaal terug in de kleding van OBEY. De kleding items zelf zijn gebaseerd op klassieke military designs en workwear basics die gemixt worden met de infleunces van Shepard Fairey.

Op het gebied van sustainability ligt de focus van OBEY vooral bij Fair Trade productie. Dit omdat OBEY het belangrijk vindt dat alle mensen die werken in de supply chain eerlijk worden betaald en behandeld. Naast dat de focus vooral ligt bij Fair Trade productie, is het merk ook bezig met het gebruik van gerecyclede materialen. Zo hebben ze items die gemaakt zijn van gerecycled polyester en gerecycled katoen. Zeker het recyclen van katoen heeft een veel kleinere impact op het milieu dan het normaal verbouwen van katoen. Dit komt vooral doordat er veel minder water nodig is in het recycling proces. Hiermee wil OBEY laten zien dat ze naast politiek actievoeren ook graag actie willen voeren voor een schonere wereld en een beter milieu.

 • Eerlijke productie
 • Fair Trade
 • Gerecyclede producten

Check alle sustainable producten van OBEY hier.

Libertine Libertine
Libertine Libertine

Het Deense fashion label Libertine Libertine is in 2009 opgericht door Pernille Schwarz, Rasmus Bak en Peter Oversen. Met z’n drieën hebben ze een merk opgezet wat wordt geprezen voor de esthetiek van de items, maar ook voor de mix van eenvoud en geavanceerde designs. Wat tekenend is voor het merk is dat alles items worden ontworpen met de gedachte en de visie van de oprichters, zorg voor een goeie vibe!

Libertine Libertine gebruikt voor alle kleding uitsluitend stoffen die gemaakt zijn in de beste Europese fabrieken. Doordat de gehele productie van de kleding in Europa plaats vindt hoeven er geen items verscheept te worden vanuit andere werelddelen. Dit scheelt heel veel CO2 uitstoot. Behalve de winsten in CO2 uitstoot, investeert Libertine hierdoor ook in de Europese economie. Door dit te doen zorgen ze niet alleen voor een minder grote milieu impact maar dragen ze ook bij aan het verbeteren van de economie in de gekozen productielanden!

Naast dat alle stoffen en kleding wordt gefabriceerd in Europa maakt het merk ook gebruik van Organic Cotton. Hierdoor wordt er veel minder water gebruikt bij het groeien van het katoen, en is de impact op het milieu van de productie een stuk lager.

Check alle sustainable producten van Libertine Libertine hier.

Arc'Teryx
Arc'Teryx

Arc’Teryx is een Canadees kleding merk, wat hoogwaardige outdoor kleding produceert. Doordat ze werkzaam zijn in de outdoor sectie staat sustainability extra hoog in het vaandel bij dit Canadese merk.

Arc’Teryx producten zijn daarom altijd gemaakt aan de hand van twee simpele principes; Duurzaamheid en Perfomance. In tegenstelling tot fast fasion bedrijven maat Arc’Teryx outdoor gear die seizoen na seizoen blijft presteren. Bij het produceren kijkt Arc’Teryx naar de milieu impact producten door de hele life cycle te analyseren. Dit betekent dat ze kijken van de productie van vezels tot de impact van post consumer waste. Hierdoor kunnen ze goed de impact meten, en duidelijke keuzes maken met betrekking tot sustainability.

Als laatste gelooft Arc’Teryx er ook in dat het bedrijf een kracht kan zijn achter positieve veranderingen voor de natuur en de mens! Ze willen dit laten zien door producten van hoge kwaliteit af te leveren die lang mee gaan. In combinatie met het gebruik van Organic Cotton en goeie werk standaarden.

 • Hoge kwaliteit
 • Lange levensduur
 • Goeie werk omstandigheden
 • Organic Cotton

Check alle sustainable producten van Arc’Teryx hier.

Carhartt WIP
Carhartt WIP

Carhartt is begonnen als workwear brand in 1889. Hierna zijn ze in 1994 gestart met Carhartt WIP, een lijn die gefocust was op de Europese markt. Met deze lijn hebben ze skatewear met hun kennis over workwear gecombineerd tot de bekende Carhartt WIP streetwear designs.

Carhartt WIP wordt zich als merk ook steeds meer bewust van de impact die zij hebben op het milieu en wil dit gaan verminderen. Dit laten ze zien door te werken met een strikte code of conduct. Deze code is gebaseerd op milieu onderzoeken en internationale geaccepteerde arbeidswetten. Dat zie je terug aan het grote aanbod van producten die Fair Trade gecertificeerd zijn. In de code of Conduct staat ook dat alle verschillende finishing technieken voor de kleding goed moeten scoren op het energie-, water- en chemicaliën verbruik.

Het Amerikaanse streetwear label is ook lid van het Better Cotton initiative (BCI). BCI heeft als doel om 30% van de katoen productie in 2020 om te zetten in katoen productie die zowel een kleinere impact op de natuur heeft als een eerlijke inkomstenbron biedt aan de producenten van katoen. Carhartt WIP werkt naast het BCI ook met organic cotton wat in veel van hun producten verwerkt zit.

Check alle sustainable producten van Carhartt WIP hier.

Wemoto
Wemoto

Wemoto is een kledingmerk based in Duitsland. Het merk is in 2003 opgezet door een groep vrienden die interesse in streetwear en streetstyle deelden. Samen zijn ze een betaalbaar streetwear label begonnen met als fundering de gedachte dat er een relatie is tussen alle individuen. Deze relatie willen ze laten zien doormiddel van steeds veranderende fashion collecties en hiermee willen ze ook sustainability uitlichten.

Duitsland is één van de leading landen als het gaat om sustainability, dit zie je terug in de kleding van Wemoto. Omdat Wemoto het belangrijk vindt om de ecologische voetafdruk van het merk zo klein mogelijk te houden, maken ze veel gebruik van Organic Cotton. De producten die onder Organic Cotton vallen dragen allemaal het Organic Cotton keurmerk. Dit doet Wemoto om te laten zien dat ze zich inzetten om de impact op het milieu waar mogelijk te verkleinen.

Check alle sustainable producten van Wemoto hier.